Böjti fegyelem

BÖJTI FEGYELEM HAZÁNKBAN

 

  1. Szigorú böjtöt kell tartanunk Hamvazószerdán és Nagypénteken.

E napokon a betöltött 18. évtől a megkezdett 60. életévig csak háromszor ehetünk, ebből egyszer lakhatunk jól. 14 éves kortól kezdve húst nem fogyaszthatunk.

 

  1. 14 éves kortól nagyböjt péntekjein húst nem fogyaszthatunk.

 

  1. Az év összes többi péntekje bűnbánati nap, amikor Jézusnak a mi bűneinkért való halálára emlékezünk. Ezt kifejezésre juttatjuk bármilyen önmegtagadással (nem feltétlen húsról, hanem bármilyen kellemes, élvezeti cikkről, ami személyünknek igazi lemondást jelent), vagy imádsággal, vagy jócselekedettel.

Ez alól kivételek azok a péntekek, amelyekre az év során főünnepek esnek.

 

  1. Fel vannak mentve a hústilalom alól, akik nem saját asztaluknál étkeznek, akik hosszabb utazást tesznek, a betegek, és a nehéz testi munkát végzők.

A betegek és a nehéz testi munkát végzők továbbá a böjt alól is.

 

  1. Szentségi böjt: a szentáldozást megelőző böjt, melyben az Eukarisztia iránti tisztelet kifejezéseként tartózkodunk ételtől és italtól. Az áldozónak a szentáldozás előtt legalább 1 órán keresztül tartózkodnia kell minden ételtől és italtól, kivétel a víz és az orvosság.

 

A fentiek betartása ugyan kötelező, értelmet azonban csak akkor nyer, amennyiben Jézus iránti szeretetből végezzük. A puszta törvényteljesítés önmagában még nem érdem, csupán üres formaság. Amennyiben viszont ezek közben lélekben csatlakozunk az értünk szenvedő Jézushoz, akkor tartalommal töltjük meg a törvény betűjét. Ekkor szerzünk igazán örömet Istennek a böjtölésünkkel.

Enélkül minden „böjt” lélektelen, nem istentiszteleti cselekmény, legfeljebb fogyókúra, diéta, vagy értelmetlen önsanyargatás lesz.