Templomunk

 

Erdőkertes római katolikus egyházközsége a Váci Egyházmegye Gödöllői esperesi kerületéhez tartozik. A templomunk alapkövét 1937-ben tették le és az elkészült templomot 1941-ben Jézus Szíve ünnepén szentelték fel.

A templombúcsút azóta is ezen az ünnepen, Jézus Szentséges Szívének főünnepén (Pünkösd utáni 3. péntek) tartjuk. Templomunk idén lett 75 éves!

 

Jézus Szíve ünnepe

Jézus Szívének, irgalmas szeretetének tisztelete szellemében, tartalmában oly régi, mint maga az Egyház. Az évszázadok folyamán sokan voltak buzgó apostolai e kultusznak (Szent Gertrúd, Szent Mechtild, Eudes Szent János, Szalézi Szent Ferenc), aztán az Úr Alacoque Szent Margitnak (1647-1690) egy látomásban kinyilvánította azt a kívánságát, hogy e titoknak külön ünnepet szenteljenek.

XIII. Kelemen pápa hagyta jóvá ezt az ünnepet (1765), majd IX. Piusz pápa az egész Egyházban bevezette (1856). Bár legújabb ünnepeink közül való, lényegében mégis azt a szeretetet ünnepli, amelyet Krisztus húsvéti misztériumában mutatott meg az emberiségnek (Jn 3,16-17).